Boek simpel en snel
Boutique Hotel de Drentse Liefde
image

Boek simpel en snel

bij het meest verrassende hotel van Dwingeloo

 

 

Onze
website
Andere
boekingssites
Gratis WiFi
Beste prijsgarantie
Speciale arrangementen
Gratis welkomstdrankje
header-home.jpg
De Drentse Liefde Lounge 9.jpg
De Drentse Liefde Lounge 985.jpg
De Drentse Liefde Lounge 220.jpg
Beste Prijsgarantie
 — 

Radiotelescoop Dwingeloo

Ben jij een echte liefhebber van de ruimtevaart? Dan mag een bezoek aan de radiotelescoop van Dwingeloo zeker weten niet ontbreken tijdens jouw vakantie in Drenthe. Wanneer jij je al fietsend of wandelend over het Dwingelderveld beweegt, dan verschijnt er plotseling van achter enkele bomen de gigantische telescopen. Vrijwel iedere bezoeker stop hier om kennis te nemen van de historie en de huidige functie van de radiotelescoop van Dwingeloo. Achter de telescopen liggen de kantoren van Astron. Dit is de organisatie die aan de basis stond van deze imposante bouwwerken. Wanneer bezoek jij deze buitenaardse plek?

Geschiedenis van de telescoop van Dwingeloo  

De telescoop van Dwingeloo is in samenwerking met verschillende Nederlandse universiteiten in 1954 gebouwd om ons sterrenstelsel te onderzoeken. In 1956 was de bouw afgerond door Werkspoor en Philips en was er een feestelijke opening door toenmalige koningin Juliana. Destijds was de telescoop van Dwingeloo de grootste ter wereld, waardoor het in de loop der jaren door verschillende internationale universiteiten werd gebruikt.  

Sterrenwacht in Dwingeloo had succes 

In 1956 werd de radiotelescoop van Dwingeloo opgeleverd. Deze telescoop had een doorsnede van 25 meter en was hiermee de grootste ter wereld. In de loop der jaren werd de radiotelescoop vooral gebruikt als sterrenwacht. Dit leverde uiteindelijke mooie resultaten op. Zo vonden astronomen in 1994 met de telescoop een compleet nieuw sterrenstelsel. Deze bijzondere ontdekking kreeg dan ook de toepasselijke naam ‘Dwingeloo-1’. Hiermee heeft de sterrenwacht in Dwingeloo een grote bijdrage geleverd aan de kennis van ons sterrenstelsel.  

Huidige functie van de telescoop in Dwingeloo 

Ondanks de grote bijdrage die de telescoop van Dwingeloo heeft geleverd aan de wetenschap, wordt dit imposant bouwwerk sinds 1998 niet meer gebruikt. Hierdoor werd de radiotelescoop in eerste instantie aan zijn lot overgelaten. Op initiatief van Stichting Camras is de telescoop van Dwingeloo behouden gebleven. Niet voor niets is de radiotelescoop sinds 2009 een rijksmonument en werd het in 2010 zelfs erkend als een industrieel erfgoedmonument. Tot op heden wordt de telescoop van Dwingeloo niet meer gebruikt en is het vooral een bijzonder object om te bezoeken.  

De radiotelescoop van Dwingeloo als onderdeel van jouw wandeltocht 

Door het buitenaardse karakter dat de radiotelescoop van Dwingeloo bij velen oproept is het leuke onderbreking van jouw wandeltocht over het Dwingelderveld. Steeds meer mensen bezoeken de telescopen, waardoor er tegenwoordig diverse houten bankjes en tafels te vinden zijn. Hier kan je in alle rust genieten van een heerlijke lunch terwijl je uitkijkt op de radiotelescoop van Dwingeloo. Om het bezoek educatief te maken zijn er rondom de telescopen bordjes te vinden met daarop uitleg over de historie en de functie.  

Hotel de Drentse Liefde is perfect voor een bezoek aan de sterrenwacht in Dwingeloo 

 Het pittoreske dorp Dwingeloo ligt op de rand van diverse natuurgebieden, waardoor Boutique Hotel de Drentse Liefde de perfecte plek is om even helemaal tot rust te komen. Door onze gunstige ligging is het mogelijk om in slechts enkele minuten naar de sterrenwacht in Dwingeloo te fietsen of wandelen. Hiervoor volg je een mooie tocht langs het Dwingelderveld die ongeveer 5 kilometer is. Bekijk snel al onze arrangementen en wie weet verwelkomen wij je binnenkort in ons prachtig hotel voor een bezoek aan de sterrenwacht in Dwingeloo!